- Press -
 Trouw - 15 February 2003

Zelfbenoemde eerwaarde ontwerpt 'steentjesbijbel'

redactie religie & filosofie

Een slang kronkelt om de noppen waar steentjes op passen. Het Laatste Avondmaal, de zondvloed, veel geweld en tegen elkaar schurkende poppetjes: de atheïstische reverend Brendan Powell Smith bekritiseert het geloof door bijbelscènes in lego uit te voeren. Waarmee een zondagsschool weer het bijbelverhaal vertelt. Het zal de jonge surfer eerder aantrekken dan afstoten.

Vorige week voegde Brendan Powell Smith weer vijf bijbelse taferelen toe: over Aäron die priester wordt, over God die Aärons zonen doodt en over het volk dat mort om vlees. Smith' website (www.thereverend.com/bricktestament) bestaat inmiddels uit ruim 1300 van die scènes in lego. De zelfbenoemde reverend ('weleerwaarde') Smith won met zijn internetproject de prijs voor de lelijkste bijbelkunst op het web.

Smith is niet de eerste die op het idee kwam: Glenn Vejilø, een 13-jarige scholier uit Denemarken, het geboorteland van lego, was Smith voor (www.ung-jul.church.dk). Lego is populair op het web: van Mona Lisa in bouwsteentjes via hoekige dinosauriërs en ruimteschepen tot de onvermijdelijke legoporno.

The Brick Testament van Brendan Powell Smith volgt, aldus de kunstenaar, nauwgezet de bijbeltekst. Maar in de keuze van passages treft vooral zijn belangstelling voor pikante, schokkende en anderszins opmerkelijke verhalen. 'De moreel aanvechtbare passages', noemt Smith ze. En zijn ze al niet seksueel getint, geeft híj er wel een erotische draai aan.

Om jeugdige lezers (en gevoelige volwassenen) te behoeden voor emotioneel ongemak, levert Smith vier waarschuwende symbolen, te vergelijken met de Nederlandse Kijkwijzer. N staat voor naakt, V is geweld, S seks en C gevloek. Het zal de jonge surfer eerder aantrekken dan afstoten.

Smith' Genesis wemelt van de waarschuwingen, de evangeliën zijn niet erg schokkend, bij de brieven van Paulus is het weer oppassen. Smith heeft hét zinnenprikkelendste boek uit de Bijbel, het Hooglied, nog niet in lego omgezet.

Ontwerper Smith, die naar eigen zeggen religie en filosofie studeerde, verbaast zich over een geloof dat zich baseert op een 'bizarre tekst', zei hij tegen het studentenblad Columbia Chronicle. De Bijbel is een boek vol ,,oorlog, extreem geweld, onversneden racisme en een God die zijn humeur verliest en er een idioot gevoel voor rechtvaardigheid op nahoudt, met een zoon die ongelovigen in het hellevuur werpt ten bewijze van een liefdevolle en genadige Schepper''.

Smith begon in 2001. Binnen twee weken had de site 30000 bezoekers. Er komen, vertelt Smith, reacties van atheïsten die zich kostelijk hebben vermaakt. Helemaal geslaagd in zijn antigodsdienstige opzet is Smith niet, geeft hij toe. Een leraar van een Amerikaanse zondagsschool vertelt de bijbelverhalen niet meer met vilten plaatjes, maar aan de hand van het 'steentjestestament'.

Copyright: Trouw

 Zelfbenoemde eerwaarde ontwerpt 'steentjesbijbel'
This is the text of an article that was featured in the Dutch Christian newspaper Trouw on 15 February 2003.

newspressabout | shop